DI: Sociala sparare slår börsen - har tjänat 760 miljoner på ett år

DI: Sociala sparare slår börsen - har tjänat 760 miljoner på ett år

Från DI:

Det var för drygt två år sedan som nätmäklaren Nordnet köpte majoriteten av aktierna i investeringsnätverket Shareville för 16 miljoner kronor.

Fabian Grapengiesser grundade Shareville 2010 och är i dag vd för sajten hos Nordnet. Sajten fungerar så att sparare kopplar ihop sin aktieportfölj med en profil på Shareville. Spararna kan sedan följa varandra och se hur de mest framgångsrika spararna agerar.

Total finns nu 65 000 sparare på Shareville vilket har gett underlag för att kunna göra ordentliga analyser.

Den stora frågan är naturligtvis om socialt sparande gör att man tjänar mer pengar? Och svaret ser ut att vara ja.

Sharevillesparana tjänar i genomsnitt 4,4 procentenheter mer på ett år än de andra Nordnetkunderna, enligt helt nya analyser från sajten.

"Det är naturligtvis ett viktigt kvitto på att vi gör något rätt och faktiskt hjälper våra sparare till en bättre avkastning på sitt sparande", säger Fabian Grapengeisser.

De 65 000 spararna på Shareville har ett totalt kapital på 17,3 miljarder kronor. Det innebär att de tillsammans tjänat 760 miljoner kronor extra på ett år, bara på att spara socialt.

Men en viktig fråga är naturligtvis om Sharevillespararna lyckas bättre tack vara Shareville eller om förklaringen är att det helt enkelt är en annan typ av sparare som använder Shareville.

"Det raka svaret är att vi inte vet ännu. Jag skulle tro att en förklaring är att de generellt har större exponering mot börsen och därför har högre avkastning när börsen stiger. Sen vet jag att Shareville ger förutsättningar för ett bättre sparande och är en del av förklaringen till att de lyckas", säger Fabian Grapengeisser.

Internationellt har socialt sparande inte varit någon stor succé. En rad startupbolag i sektorn finns nu bara kvar som gravstenar. Shareville är därför, även internationellt, ett exempel som sticker ut som ovanligt lyckat i sektorn.

"Det svåra är att få till en affärsmodell som fungerar. Vi var från början en informationstjänst som inte var kopplad till riktiga pengar. Men vi nådde en punkt där vi antingen behövde bygga en bank eller söka en partner", säger Fabian Grapengeisser.

Att sälja majoriteten av bolaget till Nordnet gjorde att Shareville fick en affärsmodell på en gång. Genom att öka antalet kunder till Nordnet, öka kundernas avkastning och kundöjdhet har de ett tydligt värdeskapande. När de nu kan visa att de, efter ett år, ger en överavkastning på 760 Mkr på årsbasis kan man såklart fundera på om försäljningssumman på 16 Mkr var lite väl låg.

"Det är lätt att säga i efterhand. Men vi behövde en partner och de är en väldigt bra partner. Om priset var rätt kan man alltid diskutera", säger Fabian Grapengeisser.

29 Sep 2015
Sharevilles grundare och VD lämnar över till Nordnet

Sharevilles grundare och VD lämnar över till Nordnet

Sharevilles grundare och VD lämnar över till Nordnet. Fabian Grapengiesser som grundat ...

Android-appen är här!

Android-appen är här!

Precis lagom till sommaren är Android-appen klar. Nu kan du: Håll koll på din depå ...

Product Owner - Shareville

Product Owner - Shareville

We are now looking for a Product Owner for Shareville to join Nordnet and the Product o...

The story of Shareville

The story of Shareville

We have made a film describing the incredible development of our social investing netwo...